Punčochy, punčocháče, silonky, punčochové kalhoty.....

Punčochy, punčocháče, silonky, punčochové kalhoty, nadkolenky, podkolenky, ponožky... Všichni je známe a milujeme je. Kde se tu ale vlastně vzaly? Jaká je jejich historie?

Nejstarší odkazy na punčochy (resp. svého druhu ponožky) lze najít už ve starověkém Řecku.

Tehdy je nosili dělníci a otroci - jednalo se o “obal” ušitý z pruhu tkané látky, jehož účelem bylo především chránit před nepřízní počasí.

Římské ženy měly v oblibě krátké ponožky (latinsky soccus), ale nosily je většinou pouze doma.

V Japonsku a Číně se můžeme s hedvábnými nebo bavlněnými ponožkami setkat už před staletími.

Punčochy jako takové se ale z ponožek vyvinuly až ve 12. století v Evropě.

Na počátku byli muži

Přiléhavé kalhoty, které tehdy nosili výhradně muži, sahaly od pasu až po paty - jako naše moderní legíny.

Ženy pak nosily jejich punčochovou variaci, drženou nad koleny pomocí primitivních podvazků.

Po roce 1545 přišly do módy ručně pletené punčochy, u kterých asi poprvé v historii začal převládat “okrasný” účel před praktickou ochranou nohy.

Švy pletených punčoch byly totiž často zdobené komplikovaný hedvábnými vzory. Ty přitom zůstaly populární až do poloviny minulého století.

Hedvábí a pletací stroj

V roce 1589 vymyslel anglický duchovní William Lee První mechanický pletací stroj, který znamenal revoluci ve výrobě punčoch a ponožek.

Dokázal uplést mnohem jemnější punčochy, než byly tehdejší nejlepší punčochy ze Španělska. Stroj byl přitom navržen tak dokonale, že jeho koncepce přetrvala dodnes.

V té době se punčochy pletly především z hedvábí a bavlny. Hedvábí bylo přirozeným výběrem vládnoucí třídy, k tomuto vzácnému a luxusnímu materiálu se totiž otevřely nové obchodní cesty.

Módní vsuvka

Existuje mnoho různých způsobů, jak nosit punčochy. Hedvábné punčochy se například někdy nosily v několika párech najednou, zejména v chladném počasí.

Naopak v 17. století, kdy byly v módě vysoké kožené boty, se další pár punčoch nosil jako ochrana těch jemných hedvábných vespod. Široké krajkové lemy se ohrnovaly přes okraje bot.

Muži nosili hedvábné punčochy s podvazky až do konce 18. století. Pak se ale začaly objevovat dlouhé kalhoty tak, jak je známe, a ke slovu přišly ponožky nošené pod nimi.

Válečné punčochy

Strojově vyráběné bavlněné punčochy byly v 19. století mezi ženami oblíbené především pro svou praktičnost. Tehdejší móda po pravdě řečeno neposkytovala moc příležitostí pro rafinované punčošky.

Po první světové válce ovšem začaly do módy přicházet kratší sukně - a s nimi i elegantní dlouhé hedvábné punčochy. Znovu se tím dokazuje, že délka sukní zároveň určuje módu punčoch a jejich oblíbenost.

S objevem a masivním použitím nylonu na počátku 40. let minulého století začalo ovšem hedvábí rychle ztrácet na popularitě. Doba si žádala dostupnější a především levnější materiály…

Věk silonek

Spolu s nylonem (obchodní názvy též perlon, silon a mnoho dalších) soupeřila po druhé světové válce o pozici “nového” hedvábí další umělá vlákna, například rayon (viskóza z regenerované celulózy) nebo vilene (netkaný vliselín). Pro punčochy z těchto materiálů se u nás vžil všeobecný název silonky.

Nylonové punčochy zcela nahradily hedvábné punčochy se švy až po roce 1960. Byly stále vyráběny stejným způsobem - naplocho plně tvarované, pletené od lemu ke špičce postupným ubíráním a pak sešity na zadní straně.

Počátkem šedesátých let byly plně tvarované punčochy rychle nahrazeny moderními bezešvými punčochami se zesílenou patou a špičkou, tvarovanými zahříváním nylonového vlákna.

To je (spolu s vynálezem elastických materiálů - Lycra a podobně) zatím asi poslední revoluce ve výrobě punčochového zboží.

Zpět k funkčnosti?

V šedesátých letech minulého století, kdy byly v módě velmi krátké minisukně, se místo punčoch začaly mnohem více nosit punčocháče (punčochové kalhoty). Hezké na pohled příliš nejsou, ale svou funkci plní dobře - podvazky si k minisukni může dovolit jen určitá sorta žen (eufemisticky řečeno).

Nylon zcela ovládl i segment ponožek: Nízké (ideálně tělové) silonové ponožky do lodiček nebo ještě nižší do balerínek se ovšem nenosí kvůli své kráse, která je diskutabilní, ale opět kvůli praktičnosti.

Naštěstí další vynález, samodržící punčochy s gelovým lemem, vnesl alespoň trochu světa do neutěšeného světa punčochových kalhot a otevřel silonkám další cestu zpět k nádhernému módnímu doplňku.

Síťované punčochy, punčošky s krajkovým lemem, barevné podkolenky, šněrovací nadkolenky, vzorované silonky, různobarevné elastické legíny… Nebojte se jich a noste je co nejčastěji.

Vaše nožky si přece zaslouží být symbolem krásy - stejně jako už mnoho tisíc let.

(zdroj: http://mojenozky.cz/moda/historie-puncoch-od-staroveku-az-po-silonky)