Punčochy – nahlédnutí do historie punčoch

Ženu s nahýma nohama můžete na ulici potkat teprve v několika posledních letech. Dokonce ani v 21. století, ve kterém žijeme, si nedovedeme představit ženu bez punčoch např. na plese, společenském večírku, divadle, na důležitém pracovním jednání, formální schůzce apod.

Punčochy jako módní doplněk

Punčochy za celou svou kariéru prodělaly velkou řadu změn, než dospěly do stádia módního doplňku. Zezačátku soužily jako praktická součást oděvu, který měl za úkol jedno jediné – chránit nohy (nepříznivé počasí, prochladnutí, bodnutí hmyzem apod.). Teprve později se vyvinuly v krásné, hedvábné a navíc svůdné dámské doplňky.

 

Historie punčoch

Ve 20. století byly IN hlavně zářivé, barevné, zdobené, vyšívané a různě vzorované punčochy. Za první světové války byl jejich „rozvoj“ a vývoj ukončen a nastala éra tmavé barvy. Ve 20. létech se opět probarvily, celkově oživily a navíc punčochářksý průmysl vynalezl viskózové hedvábí.
Po druhé světové válce dávaly ženy přednost silným, pleteným punčochám a teprve po válce se dostaly do kurzu nylonové punčochy. Zpočátku se daly koupit pouze na černém trhu (hlavně po Evropě). Luxusní nylonové punčocháče zpočátku nosily hlavně urozenější, bohatší ženy. Naopak dámy, které neměly tolik financí si na zadní části nohou malovaly švy, což z dálky působilo jako by na sobě měla punčochy.
V 50. letech se na trhu objevily punčochy bez švů, ale mezi ženy se nestaly vůbec populární. Dámy se domnívaly, že šev je na punčocháčích velice sexy a navíc dokáže nádherně prodloužit a „zúžit“ nohy.
V 60. letech se začaly vyrábět průsvitné punčochové kalhoty, které se dočkaly nečekaného ohlasu. Tento elegantní a dobře vypadající doplněk mohla každá žena nosit např. k sukním, minisukním a nebo šatům.
80. léta se zapsala do historie módy se spoustou krásného prádla. Vedle klasických punčoch, které mají za úkol držet podvazkový pás, se navíc objevily samodržící punčochy. Od té doby záleží na každé z vás, který model si vyberete, jestli svůdný, praktický, elegantní, vzorovaný, barevný, tělový apod.

Punčochový materiál

Objev viskózového hedvábí umožnil také vylepšení stávajících punčochových materiálů, ale převážně i další rozvoj chemických vláken. Např. se zrodil nylon a perlon. Tento materiál umožnil velkovýrobu lepších, kvalitnějších, pohodlnějších a levnějších punčoch.

 

V současné době jsou punčochy moderní po celý rok. Záleží na každé z vás, po kterých sáhnete. Ať už po klasických tělových, černých, bílých nebo barevných se vzorem i bez vzoru, vždycky budete vypadat trendy a IN.

 

(zdroj: http://www.oblectese.cz/921/puncochy-nahlednuti-do-historie-puncoch/)