Silonky a punčochy a jejich novodobá historie

Firma DuPont poprvé představila svůj vynález - nylonové vlákno - v New Yorku v roce 1939.

Ve skutečnosti písmena "ny" v názvu znamenají právě New York a zbytek - "lon" pak London. Přestože zpočátku neměli pro vynález praktického využití, firma se nakonec rozhodla zkusit syntetické vlákno jako konkurenci hedvábí na trhu ženských punčoch.

Památného dne 15. května 1940 byly nylonové punčochy prodávány v obchodech po celých Spojených státech a během prvních čtyř dní se prodaly všechny tehdy vyrobené punčochy - čtyři milióny párů! Ženy po celém světě byly nadšeny z nového zázračného vlákna, nicméně byla tu II. světová válka a produkce nylonu začala směřovat jinam. Čerstvý objev totiž našel uplatnění při výrobě padákových šňůr.

Punčoch byl tehdy takový nedostatek, že některé ženy si tužkou na obočí malovaly falešné punčochové švy na holá lýtka, aby alespoň vzbudily iluzi nylonek. Ačkoliv bylo těžké je sehnat, nylonové punčochy nezmizely docela a staly se ideálním dárkem, kterým dělali američtí vojáci dojem na ženy po celé Evropě.

Druhá světová válka skončila v roce 1945, ale vítězné tažení nylonu teprve začínalo! V mírových časech se pomalu začaly navracet punčochy na pulty obchodů, ne však tak dostatečně rychle, aby byla uspokojena obrovská poptávka po nich. V New Yorku se v obchodech Macy's vyprodalo 50.000 párů punčoch během šesti hodin, v Pittsburghu dav 40.000 žen stál celou noc v bouřce před obchodem, kde měly být punčochy následující den v prodeji. (Dovedete si představit jak to asi vypadalo, když otevřeli?) Kolem roku 1948 se konečně dostala produkce punčoch do normálních kolejí, ke konečné spokojenosti do té doby rozladěných bosonohých dam.

Radikální zkracování sukní v šedesátých letech začalo odhalovat vršky punčoch a začala poptávka po punčocháčích...Jak řekla Candice Bergen (známá americká herečka n. 1946, CA), "Dáma by nikdy neměla být viděna na veřejnosti bez punčoch!". S tím můžeme jen souhlasit.

Do dnešních nylonek se většinou přidává vlákno Lycry, aby byly punčochy - narozdíl od dřívějších - pružnější. Často jedna velikost vyhoví všem, takže již není třeba punčochy kupovat podle velikosti chodidla a délky nohy. Přesto punčochy vyráběné v jedné velikosti nejsou zdaleka tak pěkné a příjemné jako ty "pravé" 100% nylonové (v ideálním případě i tradičním způsobem vyráběné).

 

Dobrou zprávou dnešních dnů je, že punčochy (včetně oněch tradičních) zažívají po dlouhých letech znovuobjevení a jejich popularita mezi nositelkami prudce stoupá. Věříme, že tomu tak bude i nadále. Někteří lidé rádi objevují, jiní rádi napodobují. Tak to bylo a bude a možná to prospěje i punčochám.

(zdroj: http://jahoda2020.blog.cz/0710/silonky-a-puncochy-a-jejich-novodoba-historie)