Před 70 lety se začaly prodávat nylonky

V americkém městě Wilmington ve státě Delaware se před 70 lety poprvé dostaly do veřejného prodeje nylonové punčochy.

Všech 4000 párů se vyprodalo hned první den 24. října 1939 v průběhu tří hodin. Syntetické punčochy, pěkně přiléhající k nohám žen, zřejmě způsobily v jejich myslích cosi nevysvětlitelného.

Všechno začalo v roce 1934 objevem nylonu, syntetické látky (polyamidu) vhodné k vytahování na vlákna, v laboratoři firmy DuPont. Výzkum tehdy vedl chemik Wallace Hume Carothers. Nylon se zpočátku používal v kartáčovém průmyslu. Když se podařilo vyrobit mimořádně tenké vlákno, skočili po něm pletaři. První punčochy byly tvarované a měly vzadu šev.

Punčochy - nylonky představili výrobci na světové výstavě v New Yorku (New York World's Fair) v dubnu 1939. Všech 300 dam pozvaných na předvedení nového výrobku začalo aplaudovat při slovech Charlese Stinea, viceprezidenta DuPontu, že nové punčochy pevné jako ocel a jemné jako pavučinka budou mít měkkost přírodního materiálu. Už v květnu 1940 bylo prodaných (v USA) pět milionů párů této sexy časti ženského oblečení.

Po vstupu USA do 2. světové války armáda stáhla nylonové vlákno z trhu pro svoje potřeby. Namísto dámských punčoch se z něj začaly vyrábět stany a padáky. Když z trhu zmizlo i hedvábí (monopolním výrobcem hedvábných punčoch bylo Japonsko, které proti USA válčilo), Američanky se musely vrátit k bavlněným punčochám, což nesly velmi těžko.

Podle časopisu Reader's Digest vláda USA brzy zjistila, že špióni získají víc informací za nylonky než za plné hrsti peněz a umožnila jejich strategickou výrobu. A tak se nylonky dostaly nejen ke špiónům a prostřednictvím amerických vojáků k evropským ženám, ale i na černý trh. Měly sice bavlněnou špičku a lem, ale nejedna Američanka byla ochotná za ně zaplatit až 10 dolarů.

Zlaté časy pro nylonky nastaly po konci války. V 50. letech postupně ztratily švy, staly se elastickými a později je nahradily punčochové kalhoty. U nás punčochy nejvíce proslavila firma Elite, která byla založena v roce 1947.

Klasické punčochy v nejrozličnějším provedení, dokonce i se sexy švem a podvazkový pás v současnosti zažívají renesanci, protože stále umí dostat muže do varu.

(http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-trendy/125639/pred-70-lety-se-zacaly-prodavat-nylonky.html)